O projekcie

Nie jesteśmy etnografami – jesteśmy osobami zainteresowanymi zarówno tradycjami ludowymi jak i tematami kulinarnymi. Jesteśmy pasjonatami Puszczy Białowskiej i dzikiej przyrody w ogóle. Jesteśmy członkami Towarzystwa Ochrony Krajobrazu. Nasze badania nie są w pełni profesjonalnymi badaniami naukowymi, a jedynie luźnymi rozmowami w formie wywiadów jakie przeprowadzamy z ludźmi zamieszkującymi te tereny. Staramy się skupiać głównie na rozmowach z seniorami, którzy z racji na swój wiek pamiętają dawniejsze tradycje.
Jesteśmy zainteresowani wykorzystaniem w tradycyjnych potrawach regionu roślin, zwłaszcza dzikich. Jesteśmy weganami więc zależy nam na zachowaniu tradycji kuchni roślinnej, która jest zdrowsza, bardziej ekologiczna i etyczna. Jest też bardziej narażona na zapomnienie pod presją dzisiejszego, nieograniczonego dostępu do kuchni mięsnej i powszechnej chemizacji pożywienia. Pamiętajmy, że w dawnych czasach mięso stanowiło wyłącznie dodatek, a ludzie często pościli (czy to ze względu na wyznawane religie czy też sezonowy brak pożywienia) i to głównie rośliny stanowiły ich główny surowiec używany w kuchni.

Ten blog powstał w ramach projektu „Tradycyjne potrawy i dziko rosnące rośliny wykorzystywane w kuchni regionu Puszczy Białowieskiej – przywrócenie zapomnianych ludowych praktyk kulinarnych” finansowanego przez Fundację na Rzecz Rozwoju Wsi „Polska Wieś 2000” im. Macieja Rataja.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s