Warzywa pieczone w brytfannie

Warzywa pieczone w brytfannie (żeliwnym naczyniu)

 Składniki:

  • Warzywa korzeniowe w różnych proporcjach (burak czerwony, brukiew, marchew, seler, pietruszka)
  • Ziemniaki
  • 10-14 liści kapusty
  • 2 cebule
  • Liście jarmużu, pokrzywy
  • Olej
  • Pieprz, sól, majeranek

 

Wykonanie:

  • Wyszorowane lub obrane warzywa kroimy w mniejsze kawałki (im mniejsze kawałki tym pieczonka szybciej się zrobi, ale nie polecam kroić zbyt drobno), cebulę w ćwiartki, mieszamy z olejem i przyprawami.
  • Naczynie obkładamy od środka liśćmi kapusty, w środku umieszczamy warzywa, na wierzch również kładziemy liście kapusty.
  • Żeby uzyskać pożywne danie jednogarnkowe możemy dodać ulubioną, podgotowaną roślinę strączkową np. bób, fasolę itp lub zamarynowane kotlety sojowe (namoczone kotlety mieszamy z marynatą: olej, ocet winny, chili, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek, zostawiamy na 2 godziny)
  • Pieczemy w ognisku lub w piecu.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s