Zupa z pokrzywy i hałuszki czyli…

Zupa z pokrzywy

Składniki:

  • Pęk pokrzywy
  • ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • pieprz, sól, ziarna kolendry

Wykonanie:

  • Cebule podsmażamy z kolendrą i dodajemy do zupy, pozostałe warzywa gotujemy na pół twardo, dodajemy pokrojoną pokrzywę. Całość gotujemy do miękkości.

IMGP5265

Hołuszki, czyli kluski z surowych ziemniaków

(przepis lekko zmodyfikowany)

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana lub pszenna
  • sól

Wykonanie:

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zostawić na sicie na 30 min, żeby obciekały, następnie dodatkowo jeszcze odcisnąć z soku. Delikatnie zlać sok a zgromadzony na dnie naczynia krochmal dodać do ziemniaków. Masę osolić, dodać tyle mąki żeby wyrobić luźne ciasto (nie może rozpadać się pod czas gotowania)
  • Wodę, w której będziemy gotować kluski osolić i dodać łyżkę oleju. Na gotującą się wodę wrzucać łyżką ciasto, gotować kilka minut.
  • Podawać z podsmażoną cebulką, ulubionym sosem lub w zupie np. pokrzywowej;-)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s