Podpłomyki (padpalonki) z mąką żołędziową

Podpłomyki (padpalonki) z mąką żołędziową

Mąkę pszenną i mąkę z żołędzi (mąki pszennej musi być więcej ponieważ mąka z żołędzi nie zawiera glutenu, który  zlepia składniki) mieszamy z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy wody i wyrabiamy dość zbite ciasto. Zostawiamy żeby odpoczęło na 20-30 min. Następnie wyrabiamy ponownie, odrywamy kulki trochę większe niż orzech włoski i rozwałkujemy na cieniutki placek. Pieczemy z obu stron bez dodatku tłuszczu na piecu lub patelni z grubym dnem.

Podpłomyki świetnie smakują z domowym dżemem, orzechami włoskimi i suszonymi owocami.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s