Zaprażka, czyli posypka o światowej sławie i kasza jaglana

Zaprażka czyli posypka z prażonego lnu

  • Siemię lniane prażymy na suchej patelni pod przykryciem (ziarenka lnu podskakują podczas prażenia), dodajemy sól kamienną.
  • Blendujemy kilka minut, tak aby niektóre ziarna zostały w całości.
  • Tradycyjnie zaprażka przygotowywana była w makutrze.

Zaprażką chętnie posypywano dania z ziemniaków oraz kaszę jaglaną, którą dodatkowo polewano olejem lnianym. Zanim dowiedziałam się, że na Podlasiu przyrządzano taka posypkę znałem ją pod nazwą gomasio (jednak przyrządzane z dodatkiem sezamu).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s