Surówka z chwastów, jarmużu i chipsy jarmużowe

Sałatka z chwastów

Przygotowanie składników do takiej sałatki może odbyć się „przy okazji” podczas spaceru. Należy zwrócić uwagę, żeby miejsca gdzie zbieramy ziele było daleko od głównych dróg. Proporcje nie są istotne, wybieramy takie chwasty jakie znaleźliśmy podczas spaceru i które lubimy. Te za którymi nie przepadamy lub jeszcze się w nich nie rozsmakowaliśmy również dodajemy tylko w mniejszej ilości;-) Dajemy w ten sposób naszym kubkom smakowym czas potrzebny na zapoznanie się z nowym smakami. Staramy się zbierać zioła tak, żeby nie trzeba było ich przebierać.

Chwasty, które łatwo możemy znaleźć podczas spaceru to: krwawnik pospolity, pokrzywa (należy parzydełka zlikwidować delikatnie je zgniatając, np. wałkując wałkiem), pędy zarodnionośne skrzypu polnego, pierwiosnek, lebioda, tasznik, babka zwyczajna, jasna, wewnętrzna część tataraku, fiołek, mniszek lekarski (mlecz) ….. i wiele innych.

Rośliny przebieramy, płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, rozdrabniamy – możemy bez użycia noża. Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wlewały trochę wody, dobry olej np. lniany, ocet jabłkowy, musztardę, sól i świeżo zmielony pieprz. Energicznie potrząsamy zakręconym słoiczkiem.

Jeżeli trudno jest nam się przekonać do sałatki z samych chwastów możemy potraktować je jako smakowity i zdrowy dodatek  do codziennej sałatki i zjeść sałatkę złożoną dodać marchewkę przy pomocy obieraczki pociętą na cieniutkie plasterki, sałatę porwana na kawałki, młody jarmuż z jabłkiem itp. Możemy posypać zaprażką, orzechami włoskimi lub prażonym słonecznikiem.

 

IMGP5080
Dzika sałatka na winie czyli z tego co się nawinie 🙂 Tu akurat dominującymi składnikami są kwiaty pierwiosnka i młode, delikatne liście lipy.

 

Sałatka z jarmużu

Delikatne wiosenne listki jarmużu posmakują nawet tym, którzy za surowym jarmużem nie przepadają.

  • Liście jarmużu, opłukane i osuszone
  • Orzechy włoskie moczone przez 3 h
  • Marchewka przy pomocy obieraczki pociętą na cieniutkie plasterki
  • Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wlewamy troche wody, oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz. Słoiczek zakręcamy i mocno potrząsamy.
  • Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem tuż przed podaniem.

 

Chipsy jarmużowie

Liście jarmużu umyć i porządnie odsączyć (w przeciwnym wypadku uzyskamy jarmuż ugotowany na parze), przyprawić ulubiona przyprawą np. solą i pieprzem, chili lub garam masalą, delikatnie skropić oliwa i przemieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 5-7 min (zależy od piekarnika).

Surówka z czerwonych buraków

 

Tarkujemy buraki i jabłka, dodajemy posiekaną cebulkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, oliwa i octem jabłkowym.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s