Grupowy wywiad w Podlewkowiu 19.04.2015r.

Jeździmy robić wywiady głównie w weekendy, bo wtedy mamy czas. Tym sposobem w terenie jesteśmy również niedzielą 19.04.2015r. – jest to pierwsza niedziela po prawosławnej Wielkanocy zwana Niedzielą Przewodnią, dzień, w który odwiedza się rodziny i wspomina się zmarłych. Teoretycznie więc w okolicach gdzie wiekszość ludność wyznaje prawosławie o osoby chętne do przeprowadzenia z nimi wywiadów może być trudno. Trafiamy do wsi Podlewkowie. Chwilę rozmawiamy z napotkanym mężczyzną, a następnie pukamy do domu obok. Otwiera młody człowiek, któremu wyjaśniamy co nas sprowadza. Mężczyzna przeprasza, że dziś święto i przyjechali goście ale zachęca do przyjazdu w innym terminie. Żegnamy się i odchodzimy ale za chwilę nasz rozmówca woła nas, żebyśmy wrócili. Skonsultował się z resztą rodziny i wspólnie uznali, że rozmowa na tematy kulinarne przy świątecznym obiedzie to bardziej ciekawostka niż kłopot. Wchodzimy do środka i zastajemy rodzinę siedzącą przy suto zastawionym stole. Gospodarze częstują jedzeniem i alkoholem. Chętnie podjadamy kiszone ogórki z chlebem, ku zdziwieniu częstujących odmawiamy spróbowania licznych, świątecznych, mięsnych potraw gdyż nie jadamy mięsa. Gospodarze kręcą głowami ale szanują nasz wybór oferując sałatki. Na kielicha również nie mogę się skusić, bo „wozem jestem” 🙂

Przedstawiamy się sobie. Rodzina jest duża i wielopokoleniowa. Cieszy nas obecność seniorów – to oni powiedzą najwięcej, młodsi członkowie rodziny natomiast pomogą nam naprowadzić ich na właściwy trop.

Miło nam zapoznać panie Annę ur. w 1925 i Wierę ur. w 1929, które są siostrami,  córkę pani Anny, Walę ur. w 1953 i córkę pani Wiery Alę ur. w 1966r., pana Włodka ur. w 1923r. i Mirka r. w 1966, Tomka, rocznik 1976 i Anetę rocznik 1980. Atmosfera jest świąteczna ale luźna i przyjemna. Gospodarze szybko wkręcają się w nową rolę i zaczynają opowiadać dużo i ciekawie.

Dowiadujemy się, że w Podlewkowiu ze względu na słabą, piaszczystą glebę nie uprawiano pszenicy tylko żyto, jęczmień i owies. Do tego konopie na olej i len na słynną zarażkę. Ze strączkowych popularnością cieszyły się soczewica i groch. Hodowano je na zupy ale również mielono po wysuszeniu na mąkę, z której smażono placki z dodatkiem soli i proszku do pieczenia. CDN…

IMGP5173 - Kopia

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s